Kyokushin Katák jelentése

YOKUSHIN KATÁK

A Kyokushinban a katák tükrözik a stílusalapító Sosai Oyama útját a harci művészetekben. A Taikyoku és Pinan katák a Shotokan stílusból, A Yantsu a kínai Kempóból, néhány később kata a Goju Ryu stílusból erednek. Az előbbiek az északi, az utóbbi a déli stílusirányzatokhoz tartozik.

A kata szó alakot, vagy formát jelent. A leíráshoz használt Japán kandzsi (képírás karakter) a következő jelekből áll:

KATACHI, melynek jelentése: FORMA


KAI, melynek jelentése: METSZÉS


TSUCHI, melynek jelentése: FÖLD, TALAJ

Szó szerint fordítva, a kata jelentése: " A földet metsző forma" Magyar nyelven inkább az értelmezéssel egybekötött jelentést használják, mely szerint a kata jelentése: Képzelt ellenféllel vívott, kötött mozdulatokból áló küzdelem."

A kata védések, rúgások és ütések sorozata, amelyeket egy vagy több állásban hajtunk végre közben előre, hátra vagy oldalra mozogva. A mozgások sorozata az adott formagyakorlattól függ. A védekező és támadó technikák aránya, az állások típusa, az alkalmazott mozgásirányok és az ütemezés minden formagyakorlatnak egyedi jelentést, értelmezést és karakter ad.

A katák gyakorlásán keresztül a hagyományos harci technikák tanulhatók meg. Az egyensúlyérzék, a koordináció, a légzéstechnika és a koncentráció is fejlődik a katák gyakorlásával. Tökéletesen végrehajtva, a kata kiváló fizikai erőgyakorlat, valamint nagyon hatékony formája a szellem és test edzésének. A kata testesíti meg a ren ma (folyamatos tökéletesítés) gondolatát – szorgalmas gyakorlással, a kata mozdulatai egyre finomabbá és tökéletesebbé válnak. A részletekre figyelés, amely a kata tökéletesítéséhez szükséges, egyben fejleszti az önfegyelmet is.

A koncentráción, elhivatottságon és a gyakorláson keresztül a tanulás egy magasabb szintje érhető el, ahol már a kata annyira beleívódott a tudatalattiba, hogy végrehajtásához nem kell tudatos figyelem. Ez az, amit a Zen mesterek mushin állapotnak (gondolatnélküliség) neveznek. A tudatos, ésszerű szellemfejlesztés nem állandó – ami kezdetben gondolkodást igényelt, az a végére memorizálódott, spontánná vált.

A hagyományos katák gyakorlása a karateka számára az ősi mesterek, a Kyokushin karate, és általában a harci művészetek előtti tisztelgés is egyben.

Alapok:

A Kyokushin katáit eredetük és felépítésük alapján Északi formagya-korlatokra és Déli formagyakorlatokra osztják.

Az északi formagyakorlatok hasonlóak a Shotokan karate formagyakorlataihoz, mivel ezek Masutatsu Oyama azon edzésein alapulnak, amikor Gichin Funakoshi mesterrel gyakorolt. Funakoshi mester ezeket a katákat az Észak-kínai kempoból, és a Shorin Ryu karate stílusból fejlesztette ki. A Shorin Ryu olyan okinawai karate stílus, amely a kínai Shaolin kempon alapul. Ezekben a formagyakorlatokban hosszú, mély állások, erőteljes védések és ütések találhatók. Az északi katák:

Taikyoku Sono Ichi, Taikyoku Sono Ni és Taikyoku Sono San
Pinan Sono Ichi, Pinan Sono Ni, Pinan Sono San, Pinan Sono Yon és Pinan Sono G
Yansu
Tsuki no
Kanku
Sushiho


A déli formagyakorlatok, Masutatsu Oyama azon tanulmányai alapján fejlődtek ki, amikor a Goju Ryu okinawai stílusát gyakorolta So Nei Chu mesterrel. Ezek a formagyakorlatok a Dél-kínai kempo leszármazottai. A mozdulatok ezekben a formagyakorlatokban körkörösebbek és lágyabbak, mint az északi katákban. A déli katák:

 

Sanchin no
Gekisai Dai és Gekisai Sho
Tensho
Saifa
Seienchin
Gayru
Seipai


Jelentések:

Taikyoku szó szerinti fordítása "végső nagyság", és a kínai kandzsi jelét Tai Chinek kell ejteni. A Taikyoku szó áttekintést, vagy teljes nézőpontot is jelent – látni az egészet anélkül, hogy a részletekre koncentrálnánk, és kinyitni az elmét, a kezdő elméjét, szellemét. A kezdő szelleme iparkodik az edzéseken és az életben. A kezdő szelleme mentes az előítéletektől és nem ragaszkodik a szűk látókörhöz. A kezdő szellem nyitott a végtelen lehetőségekre.

Pinan az okinawai kiejtése a béke és pihenés kandzsi jelének (amelyet Heianak kell ejteni Japán kiejtéssel). A kata a fizikai mozgáson keresztül vezet be a harci technikákba, a formagyakorlat célja a nyugodt, békés elme fejlesztése, valamint a test és a szellem közötti harmónia megteremtése.

Sanchin no szó szerinti fordításban "három csata", vagy "három harc". Ez a legfontosabb kata némely okinawai karate stílusban, például a Goju Ryuban és az Uechi Ryuban, és valószínűleg ez az egyik legrégibb formagyakorlat. Egyes legendák szerint a Sanchin katát maga Bodhidharma alkotta a 6. század elején. A Sanchin kata három alapelem egyidejű fejlesztését kísérli meg:

Bővebben: Kyokushin Katák jelentése